duminică, 13 octombrie 2013

Louis Vuitton sau munca innobileaza omul

Din capitolul, oamenii din spatele brandurilor azi l-am ales pe Louis Vuitton.

De ce ? Cred ca "Louis Vuitton"  este unul dintre cele mai cautate, cumparate, dorite,purtate branduri de lux din Romania  si de asemenea mai cred ca un procent foarte mare din cei care poarta produsele acestui brand nu stiu despre el decat ca e foarte scump :))). 
Pasiunea romanilor pentru aceasta celebra monograma este aproape bolnavicioasa :) si e suficient sa surprindem imagini cu persoane publice  si nu numai...
Dar sa vedem cum s-a nascut si a crescut acest brand.
Louis Vuitton Malletier este o casa de moda din Franta, fondata de Louis Vuitton in 1854. Monograma brandului , "LV",  apare pe toate produsele acestei case, de la  gama de lux pentru genti de voiaj si produse de marochinarie pana la colectiile ready to wear de pantofi, ochelari de soare, ceasuri, accesorii si carti.
Louis Vuitton s-a nascut in 4 august 1821, in Anchay, o comunitate mica de mucitori, in estul Frantei. Tatal sau Xavier Vuitton era fermier iar mama sa, Coronne Gaillard care a murit cand Louis avea 10 ani , era morarita.
Louis Vuitton

La varsta de 13 ani, obosit de viata de provincie si de strictetea mamei sale vitrege, Vuitton pleaca de acasa, catre Paris.
Calatoria de 292 mile (aprox 470 km)  facuta pe jos, ii ia micului Louis 2 ani cu cateva opriri pentru a presta diverse munci platite ca sa-si poata continua drumul.
Dupa ce ajunge la Paris , in 1837. Vuitton devine ucenic la un atelier de facut cufere si ambalaje, o meserie foarte respectata la acea vremea. In mai putin de cativa ani, Louis Vuitton isi obtine reputatia de unul dintre cei mai buni lucratori din bresla sa, din Paris.
Norocul ii surade din nou lui Vuitton ,in 1853 ,cand este numit producatorul personal de cufere si ambalaje al  Imparatesei Frantei – Eugenie de Montijo, sotia lui Napoleon Bonaparte.
Imparateasa Eugenie de Montijo


Imparateasa il face responsabil  pe Vuitton cu impachetarea si transportul hainelor sale intre Palatul Tuileres si castelul de Saint – Cloud. Aceasta pozitie ii deschde usile catre clasa elitei franceze.

In 1854 Louis Vuitton  se insoara cu Clemence-Emilie Parriaux, in varsta de numai 17 ani. Foarte curand dupa aceea paraseste atelierul unde si-a facut ucenicia pentru a-si deschide propriul lui atelier de cufere si ambalaje, in Paris.

Pe semnul din fata atelierului scria „ Ambalam in siguranta  cele mai fragile obiecte. Specializati in ambalarea modei”. De asemenea incepe sa isi creeze propriile geamantane din panza groasa tip prelata, in loc de piele, ceea ce le creaza avantajul de a fi rezistente si impermeabile.
4 ani mai tarziu Vuitton introduce geamantanele patrate ce pot fi stivuite, pe o piata in care ele fusesera doar rotunde. Cererea pentru geamantanul inovativ si convenabil, mai ales pentru calatoria cu trenul, devine atat de mare incat isi deschide inca un atelier in afara Parisului.

In 1867 Vuitton este premiat cu medalia de bronz la Exposittion Universaelle, o expozitie internationala , tinuta in Paris si organizata de Napoleon, ceea ce ii promoveaza si mai mult munca.

Vuitton introduce geamantanul din prelata bej cu dungi rosii in 1872. Designul atrage noua elita pariziana si il ajuta sa-si securizeze pozitia brandului in piata de lux.

Louis Vuitton a continuat sa munceasca pana a murit, la varsta de 72 ani pe 27 feb 1892. Dupa moartea sa controlul asupra firmei este luat de fiul sau ,Georges Vuitton.
O tenacitate dusa pana aproape de extrem, o dorinta fantastica de depasire a conditiei, foarte, foarte multa munca, un pic de noroc , acestea au fost ingredientele succesului pentru omul Louis Vuitton.
Georges Vuitton impreuna cu sotia sa Josephine 
si cei trei copii, Gaston Louis si gemenii Pierre and Jean

In 1896, din cauza copierii la scara larga a brandului (o problema care continua si in ziua de azi, cred ca e printre cele mai copiate branduri din lume), Georges creaza faimoasa monograma „L V” facuta din diamante cercuri si flori pentru a putea distinge brandul original.




Cladirea Louis Vuitton , cel mai mare magazin de obiecte pentru calatorie din lume s-a deschis pe Champs Elysees, in 1914,  printre clienti numarandu-se si Coco Chanel.

Forma geamantanelor  cu capse, populara si astazi a fost introdusa in anii 1900.


Datorita tehnologiilor avansate si datorita unui nou proces de stratificare o versiune mai subtire a monogramei a fost creata in 1959, pentru a putea fi folosita  si pe portofele si posete.


In 1997 este numit primul Creative Director al casei, in persoana lui Marc Jacobs. Acesta devine responsabil  cu introducerea unor colectii ready to wear pentru femei si barbati. 
Marc Jacobs

La acel moment Jacobs declara pentru Vogue „ Ce am in cap sunt lucruri de lux dar in acelasi timp sa le poti arunca intr-o punga si sa fugi din oras  pentru ca  mostenirea  Louis Vuitton  consta  in produsele pentru calatorii.”


Casa LV si-a cultivat o puternica celebritate in timpul lui Jacobs si multi actori, muzicieni si modele au fost imaginea casei. Pentru campania Core Values introduse in 2007 si care viza prezentarea radacinilor de obiecte de calatorie al brandului au aparut celebritati ca Bono, Angelina Jolie, Sean Connery, Keith Richards, Catherine Deneuve, Muhamad Ali.
Angelina Jolie

Muhamad Ali

Bono

Keith Richards

Catherine Deneuve

Sean Connery


In 2004 la celebrarea celei de a 150-a aniversari a brandului, "Louis Vuitton" si-a inaugurat si magazinele din New York (pe Fifth Avenue), Sao Paulo, Mexico City, Cancun si Johannesburg
New York

In 2010 se deschide, la Londra, cel mai luxos magazin al Casei "Louis Vuitton".
Londra - Bond Street

Timp de 6 ani consecutiv intre 2006 si 2012 "Louis Vuitton" detine pozitia de cel mai valoros brand de lux din lume. In 2012 brandul a fost evaluat la  25,9  miliarde USD, batand locul doi detinut de  brandul Hermes care a fost evaluat doar la 19,1 miliarde USD si la mare distanta de locul 3 , detinut de brandul Rolex ,evaluat doar la 7,17 miliarde USD.







Brandul "Louis Vuitton" este prezent din  anul 2008 si pe piata din Romania, in sistem de reprezentanta. El se afla pe Grand Avenue in cadrul Hotelului Mariott din Bucuresti

Mariott- Bucuresti- deschiderea LV

Grand Avenue- Mariott


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu