duminică, 27 octombrie 2013

Christian Louboutin sau psihologia pantofilor



Christian Louboutin  s-a nascut  la 7 ianuarie 1963 la Paris, in arondismentul 12, Singurul fiu printre cele trei fiice ale  lui Roger si Irene. Tatal sau era tamplar iar mama sa casnica.
Parintii sai erau francezi dar are si niste stramosi camerunezi. 
Louboutin spunea intr-un interviu in 2012 „aveam cea mai inchisa culoare de piele din toata familia. Am crezut ca nu sunt francez dar familia mea era "foarte franceza" asa ca am banuit ca sunt adoptat. In loc sa ma simt ca un outsider sau sa fiu suparat si sa plec in cautarea adevaratei mele familii, mi-am inventat propria istorie plina de personaje din Egipt pentru ca eram foarte prins de lumea faraonilor”

Christian Louboutin a fost exmatriculat de la scoala de 3 ori si a fugit de acasa la varsta de 12 ani. 
Deși Christian s-a confruntat cu nemulțumiri din partea familiei ca urmare a deciziei lui de a părăsi școala atât de devreme, el susține că la definitivarea hotărârii lui a contribuit un interviu televizat cu Sophia Loren pe care acesta l-a urmărit la televizor, Un interviu în care vedeta își prezenta sora spunând că aceasta a fost nevoită să părăsească școala la vârsta de 12 ani însă la 50 de ani și-a terminat studiile. "Toată lumea a apaludat! Și m-am gândit că dacă voi regreta, măcar voi fi ca sora Sophiei Loren"


In copilărie, lui Louboutin ii placea sa  urmăreasca dansatoarele din cluburile de noapte din Paris, deoarece era fascinat de costumele acestora. El susține că acest lucru a constituit o mare sursă de inspirație pentru viitoarea sa carieră de designer. "Fetele m-au influențat mult. Dacă îți plac tocurile înalte, experiența asta este într-adevăr una specială- este vorba de picioarele lor, de cum se mișcă, de forma corpului lor. Sunt adevărate modele de stil."






In perioada cat a fost  freelenacer, a desenat pantofi pentru femei, pentru casele Chanel si YSL. La sfarsitul anilor 80 a iesit din lumea modei dorindu-si sa devina designer de gradini dar i-a lipsit munca lui cu pantofii si in 1991 si-a infiintat propria companie.


Cu fondurile de la 2 galerii isi deschide un mic magazin de pantofi, la Paris, in 1991 avand-o ca prima clienta pe Printesa Caroline de Monaco. Nu mult dupa aceea au urmat Catherine Deneuve si Diane von Furstenberg care au devenit clientele casei.
Printesa Caroline de Monaco


Christian Louboutin a readus pantofii cu toc înalt la modă în anii 1990 și 2000, creând zeci de stiluri de pantofi cu tocuri înalte de 12 cm sau chiar mai înalte. Scopul designerului este de a face o femeie să se simtă sexy, frumoasă, de a-i face picioarele să arate pe cât de lung posibil. Deși între stilurile propuse de el se găsesc și pantofi cu toc mai puțin înalt, Louboutin este asociat în general cu creațiile sale mai elegante care încorporează curelușe ornate cu pietre prețioase, fundițe, pene, piele și alte decorații similare.







În cererea depusă pentru obținerea drepturilor de autor, Louboutin explică începutul tălpilor roșii ca semnătură a designer-ului.


"În 1992 am încorporat talpa roșie în design-ul pantofilor mei. Acest lucru s-a întâmplat accidental în momentul în care am simțit că pantofilor le lipsește o anumită energie și am aplicat oja roșie a secretarei mele, pe talpa unuia din ei. Succesul a fost atât de mare încât a devenit un accesoriu permanent."


Louboutin s-a inspirat pentru design-ul pantofilor săi dintr-o intamplare care a avut loc când acesta avea 20 de ani. El vizitase un muzeu și a observat existența unui semn care le interzicea femeilor să poarte pantofi cu tocuri inalte pentru a nu distruge podeaua de lemn. Această imagine i-a rămas în minte, și mai târziu a folosit ideea în creațiile sale. "Am vrut să sfidez acest lucru" a spus Louboutin. "Am vrut să creez ceva care să încalce regulile și care să facă femeile să se simtă încrezătoare și puternice." Se pare ca i-a reusit :)





Christian Louboutin a fost primul în topul anual Luxury Brand Status Index al Institutului Luxury pentru trei ani; pantofii creați de acesta fiind declarați cei mai prestigiosi pantofi pentru femei în 2007, 2008 și 2009


In primul an de business Louboutin a vandut 200 de perechi de pantofi. Astazi, el vinde 700.000 de perechi pe an si se asteapta la o crestere a vanzarilor cu 40%. Un procent de 88% din businessul lui il reprezinta vanzarile en-gross. 
In 2003 si-a extins businessul creand linia de genti si posete.





In 2011 a lansat prima linie de pantofi barbatesti intr-un boutique exclusivist din Paris.


Toti in 2011, la aniversarea de 20 de ani, Louboutin a publicat o carte cu titlul "Christian Louboutin", in coperti din piele roz.in care publica modelele sale devenite iconuri.




In 2012 firma avea 420 de angajati in toata lumea. 
Cea mai mare parte a pantofilor lui sunt produsi in fabrica proprie din Milano dar mai are si un atelier, la Paris pe Rue Jean-Jaques Rousseau pentru clientii privati si creatiile sale unicat. 




 Pantofii Louboutin au preturi cuprinse intre 500 USD si 6000 USD pentru o pereche incrustata cu cristale, uneori mergand si pana la 8000 USD.






In 2012 a fost platit de Disney sa produca niste pantofi moderni inspirati de  pantofii Cenusaresei, intr-o editie limitata de doar 20 de perechi. 


De asemenea in acelasi an a facut un parteneriat cu Mattel pentru a crea o editie limitata „Louboutin-Barbie”

Heidi Klum vizitand universul Barbie


Tot in 2012 Apple a lansat o aplicate pentru Iphone care le permite userilor sa vizioneze noile colectii ale lui Louboutin , sa-i gaseasca magazinele si sa isi faca un wishlist din acestea.



In ciuda faptului ca are niste clienti celebri,politica lui Louboutin este de a nu da niciodata pantofi cadou. In schimb practica pentru clientii sai speciali ca si pentru familia sa, niste discounturi foarte mari. El spune ca "a da pantofi cadou este de neimaginat".
Cel mai mare client al lui este scriitoarea Daniele Steel care are reputatia de a detine 6000 de perechi de pantofi creati de Louboutin. Se pare ca scriitoarea cumpara si 80 de perechi o data cand intra in magazinele lui.


Daniele Steel impreuna cu Christian Louboutin


Louboutin are magazine in Franta, Statele Unite (cele mai multe magazine, respectiv 10), Marea Britanie, Italia, Turcia Qatar, Monaco, Spania, Elvetia, Japonia, Danemarca, Indonezia, China, Australia, Brazilia,Singapore, Arabia Saudita, Rusia, Liban , Bahrein, Vietnam, Kuweit, Emiratele Arabe Unite.
Da, Romania nu e in lista ...insa putem gasi produsele lui in magazinele tip multibrand.
Pe lângă magazine, o mare parte din vânzări sunt realizate online.

Christian Louboutin este considerat creatorul celor mai sexy pantofi din lume, potrivit acestuia o femeie care poarta pantofii lui striga "Hei tinere, urmeaza-ma!". "Barbatii sunt ca taurii, ei nu pot rezista talpilor rosii ale pantofilor". 

Louboutin creaza mai mult un sentiment decat un model de pantof. Sentimentul ca esti sexy,frumoasa, puternica, increzatoare. Probabil ca toate femeile isi doresc pantofi creati de el, in primul rand pentru ceea ce simt cand se incalta cu ei, e mai mult o psihologie a pantofilor decat fashion sau lux.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu