luni, 6 ianuarie 2014

Amantele lui Cuza





Hello Girls!
Iata mai jos o alta latura a Domnitorului Cuza, cea umana si despre care, desigur nu aflam din manualele de istorie :)) (desi, nu m-ar surprinde :)))) ..

Alexandru Ioan Cuza este unul dintre domnitorii romani cunoscuti pentru relatiile extraconjugale pe care le-a avut si despre care gazetarii din acele timpuri si gurile rele au tot barfit. 


Un barbat inalt, frumos, spiritual, pasionat de jocurile de carti, in jurul caruia se invarteau mereu femei frumoase.


Sotia legala a acestuia era Elena Cuza, o gospodina, filantroapa si sobra. Felul ei de-a fi i-a daunat insa mai tarziu, in relatia cu domnitorul. Era ofiter, un om de lume. Ii placeau tigarile si uneori si un pahar. Lui ii placeau damele si distractia, povesteste istoricul Dan Falcan.






Primele neintelegeri cu sotia au inceput prin 1852 cand Cuza a fost numit parcalab la Galati , iar numeroasele infidelitati au devenit subiecte de barfa.
 
Elena Cuza

Astfel, a cunoscut-o pe una dintre amantele sale, Maria Obrenovici, fiica unui latifundiar despre care, istoricul Constantin Giurescu scria ca era mai frumoasa si mai feminina decat doamna Elena.


Prințesa Maria Catargiu-Obrenović este cunoscută pentru relația sa cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza care i-a
amenajat o locuință relativ mică, dar frumoasă, foarte aproape de el. (Aceasta este casa deținută de Manolache Zefcari.) Cu domnitorul Cuza a avut doi fii, care l-au însoțit pe domnitor, împreună cu soția și Maria Obrenovici în exilul din Germania. (Unul dintre fii s-a sinucis în Heidelberg în 1888.)
La 41 de ani, Maria Obrenovici a aflat că este bolnavă de cancer și s-a sinucis la Dresda. Mormântul ei se găsește astăzi în cavoul familiei sale dinCimitirul „Eternitatea” din Iași.


Si Dimitrie Bolintineanu spunea despre Cuza ca iubea sexul frumos sau cel putin avea reputatia asta. Maria era mai tanara cu 10 ani decat sotia principelui. Maria Obrenovici avea si ea, la randul ei, multi amanti. "Era rea de musca", mai spune Falcan. Pierzand batalia pentru amor, Elena Cuza a preferat sa caute linistea, intr-un exil lung la Paris .



Dupa nenumarate scandaluri si presiuni facute de familia Elenei asupra ei, pentru a divorta, aceasta refuza si decide sa-i fie alaturi in continuare. Cuza a parasit tara doar cu amanta, fara sa-si mai astepte si sotia. Elena a aflat abia la 26 februarie ca principele a ajuns cu amanta la Viena.

Casa Universitarilor de azi era locul unde Domnitorul Cuza si Maria Obrenovici isi traiau relatia

Se mai spune ca organizatorii loviturii de stat de la 11 februarie 1866, au planuit lucrurile astfel incat sa il surprinda pe Cuza in pat cu Maria Obrenovici.
Cuza si Maria Obrenovici au avut si doi copii, care, la inundatiile din 1865 au fost infiati de Elena. Chiar Cuza a fost cel care i-a adus acasa, spunand ca i-a gasit la inundatii, ca sunt orfani si i s-a facut mila de ei.
Al.I.Cuza

De asemenea, se spune ca si noaptea dinainte de abdicare si-ar fi petrecut-o cu Obrenovici. 
O alta relatie cunoscuta de-a lui Cuza a fost cu Cocuta Vogoride, sotia caimacamului Tarii Moldovei, Vogoride si fata lui Costahe Conachi, mare poet al Moldovei.
Sursa :Marea istorie ilustrată a lumii. România de la Mihai Viteazul la Uniunea Europeană

Deh, pana la urma Domnitori sau nu si ei erau oameni ... :)))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu