duminică, 13 octombrie 2013

Liz Taylor si Richard Burton , povestea de dragoste a sec XX

Dragele mele,

Azi am ales o poveste cu multe urcusuri si coborasuri , o pasiune nebuna cum, din pacate foarte putini dintre noi reusesc sa traiasca. Macar si pentru asta merita sa citim si sa recitim despre cei care au avut noroc sa traiasca astfel de sentimente.


Ce relatie nebuna si tumultoasa au avut acesti doi oameni atat de speciali. 



Putine povesti de dragoste hollywoodiene au reusit sa capteze atentia oamenilor precum cea dintre Elizabeth Taylor si Richard Burton, Cei doi au fost casatoriti vreme de 12 ani (1964-1976), cu o perioada scurta de separare in 1974.





Pe tot parcursul relatiei, cu doua decenii inainte si inca unul dupa, Richard Burton a scris sarguincios in jurnale despre toate intamplarile din viata sa. Pentru prima oara, aceste jurnale pot fi citite de o lume intreaga, ele fiind lansate de curand sub numele de „The Richard Burton Diaries”.
„Am fost extrem de norocos toata viata, insa cel mai mare noroc al meu a fost Elizabeth. Ea este timida si spirituala, nu este fraiera nimanui, este o actrita geniala, este frumoasa dincolo de visele pornografiei, poate fi aroganta si doritoare, ingaduitoare si iubitoare. Ea imi poate tolera imposibilitatile si betiile, am un gol in stomac atunci cand sunt departe de ea si ma iubeste!”



Acesta este doar un mic pasaj din jurnalul in care Richard Burton o descrie pe femeia vietii lui. S-au iubit mult si s-au certat si mai mult. Pentru fiecare scrisoare de iubire adresata lui Liz Taylor exista o amintire amara, adesea cauzata de o cearta la betie.




Relaţia dintre Elizabeth Taylor şi Richard Burton a fost numită de multe ori "povestea de dragoste a secolului XX", nelipsindu-i luxul, despărţirile şi răsturnările de situaţie; cei doi au fost condamnaţi de Vatican, iar ultimul mesaj dintre ei rămâne şi acum un mister, scrie Vanity Fair.




Când, în urmă cu câţiva ani, a fost întrebată de revista Time care este cea mai mare poveste de dragoste a secolului, celebra jurnalistă de presă mondenă Liz Smith a spus fără să clipească: "Richard Burton şi Elizabeth Taylor". "Au fost cel mai clar exemplu de poveste de dragoste afişată în public", a spus jurnalista, adăugând: "Se spune «cutare este vedetă», dar eu răspund «da, dar au fost vreodată condamnaţi de Vatican?»"



Povestea lor adulteră nu a fost lipsită de luxul de star: paparazzi, iahturi, bijuterii superbe, casele din Londra, Gstaad, Céligny şi Puerto Vallarta şi prietenii de petreceri, precum familia Rothschild, Aristotel Onassis, prinţesa Grace de Monaco, Tito, ducele şi ducesa de Windsor.

Iubirea dintre cei doi era departe de a fi doar ceva trecător. "Richard era complet robit de Elizabeth", spunea fratele cel mai mic al actorului, Graham Jenkins.



Prima dată când Richard Burton şi Elizabeth Taylor s-au întâlnit a fost în 1952, când Burton avea o soţie şi o reputaţie de playboy irezistibil şi de băutor de nedoborât. În prima seară pe care au petrecut-o în acelaşi loc, la o petrecere din Bel Air, Burton a izbucnit în râs, emoţionat fiind de frumuseţea actriţei, după cum el însuşi mărturisea în memoriile sale.



Cei doi nu s-au mai întâlnit timp de nouă ani. Când s-au reîntâlnit, erau pe platourile filmului "Cleopatra". Burton apăruse pe platou ca să îl înlocuiască pe Stephen Boyd, în rolul lui Marc Antoniu. Elizabeth Taylor îi cunoştea reputaţia şi era pregătită să reziste avansurilor lui, în ciuda farmecului pe care acesta îl avea, egalat de talentul lui actoricesc.



Se pare că prima replică pe care Burton i-a adresat-o lui Elizabeth Taylor a fost : "Ţi-a spus cineva că eşti o fată foarte frumoasă?". "Mă gândeam «Uite-l pe marele amant, marele deştept, marele intelectual galez şi el vine cu aşa o replică", scria actriţa în memoriile sale din 1965. Povestea de dragoste dintre cei doi a început pe platourile Cinecittà şi, deşi încercau să se ascundă de presă, ei erau mereu urmăriţi de un val de fotografi.







Cei doi au încercat să stea departe unul de celălalt, deoarece Taylor nu mai dorea încă un divorţ mediatizat, iar Burton se simţea vinovat de efectele pe care această relaţie le avea asupra familiei sale. Aşa că relaţia lor pendula de la momente în care cei doi nici nu îşi vorbeau pe platouri la evadări în doi, cu fotografii în urma lor.










La 5 martie 1964, la doi ani după ce s-a îndrăgostit de Richard, Elizabeth Taylor a divorţat de Eddie Fisher. Richard Burton divorţase de soţia sa, Sybil, în decembrie 1963. La două zile de la divorţul actriţei, cei doi au zburat la Montreal, s-au cazat la hotelul Ritz Carlton sub numele de Smith şi s-au căsătorit. Aceasta era a doua căsătorie a lui Burton şi a cincea căsătorie a lui Taylor.



În ziua următoare, Burton şi-a reluat rolul de Hamlet, în Toronto. La finalul piesei, a luat-o pe Taylor pe scenă şi au spus împreună: "Jurăm că nu ne vom mai căsători niciodată". Cei doi soţi au jucat împreună în 11 filme. Relaţia lor a fost marcată de manifestări luxoase, certuri, dar şi de alcoolismul lui Burton, care a fost de acord să se oprească din aceste excese doar în apropierea divorţului lor din 1974. Cei doi s-au recăsătorit, la 16 luni de la divorţ, dar doar pentru nouă luni.





Dar, după mai multe căsătorii şi relaţii, a venit momentul să se reunească, în 1982. Elizabeth Taylor şi-a dorit să apară alături de Burton într-un spectacol. A ales piesa "Private Lives" de Noël Coward, un spectacol în care doi foşti soţi se redescoperă unul pe altul când sunt deja în luna de miere cu noii consorţi.


"Private Lives"- Boston , 1983

Dar faptul că au stat împreună atât timp nu i-a împiedicat pe cei doi să se căsătorească sau să se logodească cu alte persoane.
Conţinutul ultimei scrisori a lui Burton către Taylor rămâne încă necunoscut.
Primul soţ al lui Taylor a fost moştenitorul lanţului hotelier Hilton, Conrad "Nicky" Hilton. Ei s-au căsătorit în 1950 şi au divorţat un an mai târziu. Actriţa s-a căsătorit apoi cu actorul britanic Michael Wilding, în 1952, cu care a avut doi fii, Michael şi Christopher. Ei au divorţat în 1957. Printre foştii soţi ai lui Elizabeth s-a numărat şi tatăl lui Carrie Fisher, Eddie, care a divorţat de Debbie Reynolds pentru a se căsători cu Taylor. Ultimul ei mariaj, cu muncitorul în construcţii Larry Fortensky, a durat cinci ani şi s-a încheiat în 1996.


Conrad Nicki Hilton- Sotul nr 1

Michael Wilding- Sotul nr 2


Eddie Fisher- Sotul nr 3





Larry Fortenski- Sotul nr 4

Actriţa Elizabeth Taylor a murit la vârsta de 79 de ani,  la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles unde fusese internată şase săptămâni, din cauza unei insuficienţe cardiace. Elizabeth Taylor era bolnavă de foarte mulţi ani, iar în octombrie 2009 a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pe cord. Actriţa a fost diagnosticată cu insuficienţă cardiacă congestivă în urmă cu aproape şase ani.

Elizabeth Taylor îşi petrecea majoritatea timpului într-un scaun cu rotile, după ce în ultimii 25 de ani a fost internată de mai mult de o sută de ori în spital, având o intervenţie chirurgicală la şold şi două intervenţii foarte riscante la spate. Totodată, ea a căzut de pe cal în timpul unor filmări, a suferit de pneumonie şi cancer de piele, a fost supusă unei traheotomii, a fost dependentă de alcool şi analgezice, a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale la plămâni, creier, şold şi inimă. În 1997, actriţa a suferit un atac cerebral în urma unei operaţii de extirpare a unei tumori pe creier şi a fost chiar în moarte clinică.



Viaţa ei tumultuoasă s-a aflat frecvent pe prima pagină a ziarelor de scandal, care au documentat evidentele fluctuaţii de greutate pe parcursul anilor.
Taylor şi-a câştigat celebritatea la 12 ani, cu rolul din filmul "Vis de glorie" (1944). Recompensată cu două premii Oscar, pentru "Butterfield 8" (1960) şi "Cui îi e frică de Virginia Woolf?" (1966), ea a fost clasată, în 1999, de American Film Institute pe poziţia a şaptea în topul 100 al celor mai mari actriţe din toate timpurile.



Richard Burton ,find dependent de alcool, tigari si calmante pentru durerile de coloana, incearca cure de dezalcolizare, fara prea mare succes si, in consecinta, acorda o atentie mai mica aparitiilor sale in filme.

Ultimul sau film 1984 il supune la mari chinuri, fiind nevoit sa repete scenele de zeci de ori pentru a isi aminti in totalitate replicile si a da personajului impresia potrivita.
Burton in 1983 se casatoreste cu Sally Hay alaturi de care locuieste in Elvetia. Pe 5 august 1984 moare pe neasteptate in urma unei hemoragii cerebrale, la numai 58 de ani. Este inmormantat in costum rosu galez ca tribut adus originii sale.


Sally Hay

(text preluat de pe Mediafax si cinemagia)
Indiferent de bune si rele , aceasta relatie va ramane in istorie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu