duminică, 15 septembrie 2013

Mierea si minunile ei


Hello Boys and Girls!

Pentru ca vine vremea rece si e bine sa ne pregatim din timp sistemul imunitar, va recomand mierea.
Zilele astea este targul national al mierii, in Bucuresti, asadar daca aveti timp , fiind weekend, n-ar strica sa treceti si sa cumparati o miere adevarata nu miere de supermarket care e orice numai miere nu. 
Eu am fost si mi-a placut :)
Inainte sa va duceti la targ, va dau mai jos cateva informatii despre acest aliment extraordinar.




Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri.
Există suficiente mărturii că în civilizațiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen și levuri din faguri, însă, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană.
De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii. 
Babilonenii și diferitele civilizații străvechi din India și China, utilizau mierea atât ca medicament cât și la ritualuri și ceremonii.  
WOW!

Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecțiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) și pentru tratamentul plăgilor
Folosirea mierii în alimentație (ca hrană, băutură, conservant), în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă creștere până la descoperirea zahărului din trestie și sfeclă.
  • După proveniență:
    • miere de flori, (florală), provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere,
    • miere de mană, (extraflorală), provenită de pe alte părți ale plantei, în afară de flori; poate fi de origine animală sau vegetală.
  • După speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:
    • miere monofloră, provenită integral, (sau în mare parte), din nectarul florilor unei singure specii: (salcâmteifloarea soareluimentă)
    • miere polifloră, provenită din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.
  • După modul de obținere:
    • în faguri (se livrează în faguri),
    • scursă liber din faguri ,
    • extrasă cu ajutorul centrifugii ,
    • obținută prin presarea fagurilor ,
    • topită (fagurii sunt încălziți).
  • După consistență:
    • lichidă (fluidă),
    • cristalizată (zaharisită).
  • După culoare: - incoloră, galben-deschisă, aurie, verzuie, brună sau roșcată.
  • După aromă, diversele sorturi de miere, se apreciază prin miros și degustare, indicându-se denumirea speciei de plante din care provin.
La clasificare se mai poate lua în considerare și: compoziția chimicăpuritateaputerea calorică.
Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăția ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelență.
 Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate și arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon și apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec. 
Un gram de zaharuri din miere eliberează ca și zahărul de sfeclă: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziția organismului, astfel că mierea este un aliment ușor asimilat și digerabil.
Deosebirea esențială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conținutul său ridicat în unele substanțe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici și vitamine), care își exercită efectul pozitiv atât prin acțiunea de reglare a unor funcții importante ale organismului, dar și contribuind la conferirea calităților gustative specifice ("gust de miere").
 Atât aspectul, culoarea, consistența și gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conținutului în uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine..
Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate.
Cu toate calitățile sale prețioase, mierea are și contraindicații pentru pacienții care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficiență pancreatică exocrină și pentru pacienții gastrectomizați, cât și în anumite tulburări alergice.
Indicațiile apiterapice vor fi făcute numai de către medicul specialist, ca la orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere, avându-se în vedere acțiunile farmaco-fiziologice generale și specifice ale produsului apiterapic, starea pacientului și evoluția bolii.
(sursa-Wikipedia)

Si noi  mai stim ca mierea este foarte valoroasa si in industria cosmetica. De altfel la acest targ veti gasi tot felul de creme si masti cosmetice . Eu prefer sa folosesc mierea in stare pura sub forma de masca.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu