joi, 10 octombrie 2013

Tom Ford sau cum esecul te poate face miliardar

Hello Girls!

Purtam produse cu etichetele lor dar nu stim mai nimic despre ei.
Unii din marii designeri au povesti de viata interesante,biografii interesante si uneori toate acestea se pot transforma in adevarate lectii despre cum poti reusi in viata.
O sa incep cu Tom Ford pentru ca citind un interviu cu el mi-a atras atentia afirmatia "fac avere din esecuri ", astfel  am vrut sa caut mai departe si sa aflu mai multe despre omul Tom Ford si iata ce am descoperit :

Thomas Carlyle Ford (Tom Ford) s-a nascut in 27 august 1961. Este un fashion designer si regizor de film american, nascut in Austin, Texas ce si-a castigat faima internationala prin redresarea casei de moda Gucci si crearea brandului propriu inainte de regizarea filmului "A single man", film nominalizat la Oscar.


Ford a studiat arhitectura la celebrul Institut de design Parsons din New York. In timpul sederii la New York , Ford isi petrece extrem de mult din timpul liber in  celebrul club de noapte Studio 54 unde ,de altfel,  realizaza ca este homosexual.  Etapa de club, disco glamour va avea o influenta majora asupra creatiilor lui viitoare.


Inainte de a termina ultimul an de la Parsons, Ford  isi petrece un an jumate la Paris unde lucreaza ca intern la biroul de presa al casei de moda Chloe. Responsabilitatea principala a acestui job era sa trimita hainele la sedintele foto , perioada in care i se declanseaza pasiunea pentru fashion.


Si-a incheiat ultimul an la Parsons studiind moda dar cu toate acestea  a absolvit insistutul cu o diploma in arhitectura.
Dupa absolvire  a inceput sa mearga la interviuri pentru job . Absolvirea Parsons in arhitectura si jobul de la Chloe care era entry level in departamentul de PR nu l-au ajutat foarte mult.
In ciuda lipsei sale de experienta Ford a sunat-o pe designerul american Cathy Hardwick, in fiecare zi, timp de o luna ,cu  speranta de a obtine un job in divizia ei de  middle , de echipament sportiv. In cele din urma ea a fost de acord sa se intalneasca cu el. 



Mai tarziu, Hardwick si-a reamintit incidentul " Am avut intentia clara sa nu-i dau nici o speranta insa l-am intrebat care sunt designerii europeni pereferati si mi-a raspuns Armani si Chanel. Luni mai tarziu l-am intrebat de ce a raspuns asta si mi-a zis "In ziua aia  purtai ceva Armani  ". Mai aveti vreo mirare ca a primit jobul? Ford a lucrat ca assistant design la Hardwick 2 ani.
dreapta - Cathy Hardwick

In 1990 se angajeaza la Gucci. Rolul lui Ford la Gucci s-a extins rapid in zona de design in moda masculina, in mai putin de 6 luni.  La fel de rapid rapid si in designul de pantofi barbatesti.


In 1992 cand Richard Lambertson a plecat de la Gucci, din pozitia de Director de design, Ford a preluat pozitia acestuia. In 1993 cand a fost responsabil cu designul a 11 linii de productie, Ford lucra si cate 18 ore pe zi. Pe parcursul acestei perioade au existat tensiuni in zona de creatie intre Ford si Maurizio Gucci, unul din actionarii cu 50% din casa Gucci. 
Potrivit Dawn Mello (Creative Director- Gucci)  "Maurizio si-a dorit mereu ca un obiect sa fie rotund si maro iar Tom si-a dorit sa fie patrat si negru "  .



Desi Gucci a vrut sa-l concedieze pe Ford, Domenico de Sole ( CEO Gucci America)  a insistat sa ramana. Cu toate acestea munca lui Ford de la inceputul anilor 90 a fost in primul rand in spatele scenei. Contribuțiile sale la Gucci au fost umbrite de cele ale lui Dawn Mello care a fost imaginea publică a companiei .
Când Gucci a achiziționat casa Yves Saint Laurent (YSL), Ford a fost numit Creative Director pe acest brand.


Saint Laurent nu si-a ascuns nemulțumirea lui referitoare la această mutare, în mod deschis și i-a criticat  în mod regulat colecțiile lui Ford. "Bietul om face ce poate ".
Cu toate astea, in timpul perioadei  ca si  Creative Director pentru YSL, Ford a castigat numeroase premii ale  Consiliul Designerilor de Moda din America .


Dupa ce a parasit Gucci, Ford a lansat in 2006  o linie proprie pentru barbati. Beauty, ochelari de soare si accesorii. Domenico de Sole (fostul CEO Gucci America)  a devenit Presedinte al brandului Tom Ford. In martie 2011, Ford a aparut pe coperta publicatiei bianuale "AnOther Man" , prezentandu-si opiniile despre stilul unui gentleman modern


Ford este oficial declarat homsexual. El si partenerul sau jurnalistut Richard Buckley au fost impreuna inca din 1986.

Buckley a fost  redactor-sef al "Vogue Hommes International". Richard Buckley a fost diagnosticat cu cancer in 1989 . Dupa ce s-a refacut cei doi s-au mutat din New York in Italia. Cuplul a anuntat nasterea ( mama surogat)  fiului lor, in Septembrie 2012, Alexander John Buckley Ford.



La nasterea acestuia Ford a declarat, "nimeni nu va vedea acest copil pentru ca nu imi doresc in nici un fel sa-l folosesc ca pe o unealta de presa. Daca am un copil nici nu veti observa. Poate il veti vedea cand va avea 18 ani dar chiar si atunci il voi tine departe de lumina reflectoarelor"






Desi Tom Ford poate fi considerat unul dintre cei mai faimosi perfectionisti din lumea modei , de fapt designerul spune ca este recunoscator de fiecare data cand lucrurile nu merg asa cum trebuie.
„Fac avere din esecuri” a spus Ford. „Prosper din lucuri care nu sunt perfecte. Imperfectiunea ma trimite inapoi in ring pentru pentru a face lucrurile corect”.

Si se pare ca reuseseste sa le faca corect din moment ce Ford care si-a  vandut tabloul "Autoportret" al lui Andy Warhol cu 32,6 milioane usd in 2010 pentru a-si putea finanta cresterea brandului propriu este pe cale sa devina cel mai nou miliardar din lumea modei.
A declarat pentru "The Business Fashion" „Daca vom continua sa ne indeplinim business planul anului 2014, vom avea milionul de dolari (pe an) din vanzarea de retail a produselor Tom Ford. „Vorbim de toate produsele impreuna : ochelari de soare, parfumuri, cosmetice, colectiile ready to wear  si de asemenea accesoriile pentru femei si barbati. Produse de un milion de dolari cu emblema Tom Ford .”




Iata mai jos cateva din afirmatiile lui legate de stil personal si general.
Despre stilul lui de viata
"Viata mea reala nu este ca fantezia lumii lui "Tom Ford' - cu fete dezbracate care pulverizeaza parfum peste tot.  Este mai mult despre a sta pe canapea si a privi serialul „Friends” la televizor."

The Vogue Festival – 2012

Despre regulile de stil ale unui barbat
"Un barbat n-ar trebui sa poate niciodata panataloni scurti in oras. Slapii si pantalonii scurti, in oras, nu vor fi  niciodata potrivite. Pantalonii scurti ar trebui purtati doar pe terenul de tenis sau la plaja."

Another Man - 2011




 Despre stilul personal
"Acasa, in timpul meu liber port tricouri de la "Fruit of the Loom" dar e adevarat sunt facute special pentru mine- daca manecile sunt taiate peste triceps, bratul ta va arata mult mai  bine."

Colin McDowell interview at Selfridges- 2009



 Despre personalitatea sa
"Sunt perfectionist pana aproape de  nebunie"

The Vogue Festival - 2012





Despre munca lui
"Sunt unul din acei oameni care nu exceleaza in nimic dar sunt bunicel la cele mai multe lucruri."

Vogue - 2013






Pentru un designer care a muncit mult sa ajunga unde este astazi si  care a trecut prin toate etapele necesare, inainte de a ajunge in top ,ale carui creatii sunt in majoritatea lor de exceptie, este de o modestie iesita din comun.
Poate ca ar trebui sa invatam si noi lectia modestiei, in general si in zona de fashion in special.


Un perfectionist, un ambitios, un optimist care vede intotdeauana "partea plina a paharului", un om ce considera esecurile niste provocari si nu niste infrangeri , un partener loial , un tata extrem de protector, acesta este Tom Ford, omul .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu