marți, 10 septembrie 2013

Black, always en-vogue!


Desi negrul nu a fost in grupul culorilor vedeta, veti vedea ca podiumurile de moda au fost totusi pline de tinute in aceasta culoare.

Culoarea neagra are conotatii contradictorii atat grave cat si conventionale.
Poate fi considerata o culoare trista, deprimanta dar si una sexy, misterioasa, sofisticata.
Cand vorbim de moda vestimentara toata lumea spune ca nergul este mereu la moda, toate doamnele trebuie sa aiba in garderoba lor "a littele black dress".
De asemenea este recomandat persoanelor mai plinute care vor sa-si subtieze silueta.
Negrul este o culoare controversata. 
Pe de o parte este asociata demonilor, vrajitoarelor; pe de alta parte durabilitatii si increderii.
Pe de o parte inspira autoritate si putere, pe de alta parte disperare, jale. 
Pe de o parte simbolizeaza rautate si activitati criminale; pe de alta parte constanta, prudenta si intelepciune. 

Negrul este culoarea preferata a multor oameni. Unii poarta negru pentru ca este o culoare formala si inspira putere.
Preotii, dimpotriva, poarta negru pentru a-si arata supunerea fata de Dumnezeu. 
Altii poarta negru intrucat ii face sa arate mai subtiri. 
Mult timp hainele negre au fost un simbol al stilului, sofisticarii. 
Costumele sau vestimentatia neagra pot conferi “purtatorului” senzatia de putere si autoritate dominatoare sau il pot face sa para distant .
Personajele negative adesea sunt infatisate imbracate in negru – cum ar fi Dracula, “baietii rai” din filme, etc
Negrul poate fi considerat negarea culorii. Reprezinta renuntarea, abandonul dar si induce interiorizare, neliniste sufleteasca, depresie, tristete. Poate insemna si profunzime, stabilitate, protectie si putere.
Datorita tentei de absorbie este usor de inteles de ce este interpretat ca fiind perceptia negarii culorii sau, pur si simplu, a negarii, acest lucru fiind usor de perceput printr-o tendinta permanenta si evidenta (sesizarea barierelor ridicate de acestia pentru cei din jur este relativ usoara) a acestor indivizi de “a nu fi atinsi” in conditiile in care ei au dreptul la orice gest, protejandu-si fortele si emotiile. 
Nu trebuie sa se inteleaga aici vreo tendinta de izolare. Adevarata lor conceptie este ca nu se poate trai de unul singur dar este necesar sa iti iei masuri de protectie. 
 Egalul sau contrariul absolut al culorii albe, culoarea negra se poate situa la extremitatile gamei cromatice atat ca limita a culorilor calde cat si a celor reci, dupa cum este mat sau stralucitor, devenind suma sau absenta a celorlalte culori, ca negare sau ca sinteza a tuturor culorilor. 
Negrul va descrie si individualitatile inclinate spre statistica si acumularea tuturor datelor posibile despre ceilalti (celelalte culori) pentru a fi permanent gata de a se folosi de aceste informatii functie de necesitatile intereselor proprii. In acest sens este bine sa se retina ca ei finalizeaza aproape intotdeauna ceea ce si-au propus indiferent de piedicile aparente ale startului actiunii date. Deseori ei ajung sa iubeasca detectia erorilor/ greselilor celor din jur cu o tenacitate caracteristica numai “iubitorilor de negru”. 
 In Extremul Orient, dualitatea negru - alb este, in general, dualitatea lumina - umbra, noapte - zi,  ignoranta - cunoastere, yin - yang, Pamant - Cer.
 In vechea Grecie, corabia cu panze negre este simbolul fatalitatii,
 Negrul este si culoarea renuntarii la desertaciunea lumii, asemenea unui protest asociat dorintei de a progresa, de a urca spre divinitate si nou. Astfel, mantiile negre ajung sa constituie o proclamare a credintei in crestinism si islamism. 
Gilovich și Frank de la Universitatea Cornell au condus o serie de experimente în care și-au propus să răspundă la întrebări de tipul: sunt persoanele îmbrăcate în negru percepute ca fiind mai agresive?; ca urmare a faptului că sunt îmbrăcate în negru se comportă ele mai agresiv?.
Culoarea neagră în percepția celorlalți:
Au analizat modul în care echipele sportive a căror echipament conține 50% culoarea negru sunt percepute de către public. Astfel că au oferit subiecților participanți la experiment înregistrări  video cu secvențe din meciuri de fotbal și baschet. Sarcina lor a fost să vizioneze secvențele și să apreciezi gradul de agresivitate al echipelor. Experimentatorii au manipulat materialul video. O dată l-au prezentat în alb și negru iar în etapa secundă în varianta color. Varianta color evidenția clar culorile echipamentului.
 Ceea ce au constatat în urma măsurătorilor a fost faptul că aceleași secvențe de joc au fost percepute diferit în funcție de calitatea materialului. Echipele în negru au fost apreciate ca fiind mai agresive atunci când materialul video a fost color. În materialele alb negru nu au apărut diferențe între echipe la capitolul agresivitate.
Culoarea neagră și propriul comportament:
Mai mult într-un alt experiment, aceeasi cercetători s-au interesat de modul în care persoanele se comportă atunci când au echipament negru. Au împărțit subiecții din experiment în echipe și le-au alocat diverse echipamente. Sarcina lor a fost aceea de a ierarhiza sporturile pe care ar dori să le joace alături de ceilalți participanti. S-a constatat faptul că aflați în echipele cu echipament negru subiecții au preferat sporturi cu un nivel mai crescut de agresivitate comparativ cu situația în care le-au fost alocate echipamente în alte culori.
Așadar suntem tentați să judecăm persoana în funcție de înfățișarea ei. 
La o primă impresie hainele îl fac pe om. 
Cei care poartă preponderent culoarea neagră sunt percepuți ca fiind mai agresivi. Dar în același timp purtând haine negre putem fi mai predispuși agresivității.
Eu fiind o iubitoare de negru , nu sunt neaparat foarte de acord cu cele de mai sus dar nu strica sa aflam perspectivele specialistilor din diverse domenii , despre aceasta culoare sau non-culoare, cum vreti sa-i spunem.
Principiul cel mai sanatos este sa ne informam si sa pastram ce consideram ca se potriveste cu propria noastra viziune si fel de a fi si evident de a ne imbraca
In linia "agresivitatii"sau a elegantei sau a sofisticarii o sa privim mai jos propunerile din acesta toamna pentru culoarea negru
Alexander McQueen

Alexander McQueen

Alexandre Vauthier


Antonio Berardi

Balenciaga

Balmain

Badgley  Mischka

Belstaff

Bottega Veneta

Burrbery

Carolina Herrera

Chanel

Chanel

Chanel

Chanel

Chanel

Dior

Dolce& Gabbana

Donna Karan

Donna Karan

DSquared

DSquared

DSquared

Emilio Pucci

Etro

Gucci

Isabel Marant

J Mendel

Jitrois

Louis Vuitton

Marchesa

Narciso Rodriguez

Ralph Rucci

Tom Ford

Valentino
Michael Kors
Versace





si asa cum deja v-ati obisnuit sa observam si moda strazii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 




Dupa ce i-am dat si "negrului"ce e al "negrului" :) inchid  aici sirul culorilor din acest sezon .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu